Софіївська
Новий середньостиглий сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва НААН. Отриманий від схрещування в 1986 році сорту Білоруська солодка з гібридною формою С-106, яка є комплексним донором хворобостійкості. Селекціонери -К.Н.Копань, В.П.Копань.
Характеризується надзвичайно високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до грибкових хвороб, брунькового кліща і листової галиці, посухостійкістю, невибагливістю до умов вирощування.
Кущ вищесередньої величини, напіврозлогий. Пагони товсті, з укороченими міжвузлями, еластичні. Китиці середні, густі, по 2-3 на рубець, густо розміщені на пагоні.
Ягоди досить великі, одномірні, середньою масою 1,7-2,1 г, максимальною- 3,2-3,6 г, опукло-овальні, чорні, блискучі, при дозріванні не осипаються. Шкірочка еластична, міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, густа, помірно ароматна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин - 13,92-15,26%, цукрів - 9,82-10,24%, кислот- 2,14-2,48%, пектинів -1,48-1,72%, фенольних з'єднань- 342,24-451,14 мг, вітаміну С -218,42-242,16 мг на 100 г сирої маси. Ягоди дозрівають майже одночасно. Один із кращих сортів для споживання ягід у свіжому вигляді, а також для приготування високоякісних продуктів перероботки (желе, соки, виноматеріали) та заморожування.
Перспективний для вирощування в промисловому та аматорському ягідництві, для одержання екологічно чистої продукції, а також для просування в більш південні регіони. У селекції використовується, як донор крупноплідності, комплексної стійкості до хвороб та посухостійкості.
Характеризується надзвичайно високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до грибкових хвороб, брунькового кліща і листової галиці, посухостійкістю, невибагливістю до умов вирощування.
Кущ вищесередньої величини, напіврозлогий. Пагони товсті, з укороченими міжвузлями, еластичні. Китиці середні, густі, по 2-3 на рубець, густо розміщені на пагоні.
Ягоди досить великі, одномірні, середньою масою 1,7-2,1 г, максимальною- 3,2-3,6 г, опукло-овальні, чорні, блискучі, при дозріванні не осипаються. Шкірочка еластична, міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, густа, помірно ароматна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин - 13,92-15,26%, цукрів - 9,82-10,24%, кислот- 2,14-2,48%, пектинів -1,48-1,72%, фенольних з'єднань- 342,24-451,14 мг, вітаміну С -218,42-242,16 мг на 100 г сирої маси. Ягоди дозрівають майже одночасно. Один із кращих сортів для споживання ягід у свіжому вигляді, а також для приготування високоякісних продуктів перероботки (желе, соки, виноматеріали) та заморожування.
Перспективний для вирощування в промисловому та аматорському ягідництві, для одержання екологічно чистої продукції, а також для просування в більш південні регіони. У селекції використовується, як донор крупноплідності, комплексної стійкості до хвороб та посухостійкості.