Вернісаж
Новий середньостиглий інтенсивний сорт смородини селекції ІС НААН. Родоначальний сіянець 85в-19-42 отриманий від схрещування в 1985 р. сортів Клусоновська та Тритон, від яких у його геномі є присутня геноплазма європейського й сибірського підвидів чорної смородини, далекосхідних видів дикуша й смородини усурійської, що забезпечило олігогенну стійкість до борошнистої роси, антракнозу, стовпчастої іржі, брунькового кліща й листової галиці. Селекціонери - К.Н.Копань, В.П.Копань.
Характеризується високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, підвищеною посухостійкістю.
Кущ високий, напіврозлогий; пагони довгі, середньої товщини; китиці середні, густі, по 1-3 на рубець.
Ягоди одномірні, середньою масою 1,6 г, великі 1,8-2,2 г, опукло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, кисло-солодка (4,0-4,25 бали); містить: сухих речовин - 15,02-16,42%, цукрів - 8,64-9,24%, кислот - 2,72-3,44%, пектинів - 1,42-1,98%, фенольних з'єднань - 346,12-458,36 мг, вітаміну С -169,24-186,46 мг на 100 г сирої маси.
Дозрівають у середні сроки, практично одночасно. Ягоди можуть споживатися у свіжому виді й використовуватися на заморожування, але особливо коштовний цей сорт для готування високоякісних продуктів переробки — соків, виноматеріалів, високовітамінного, дуже густого по консистеції желе.
Перспективний для вирощування в промисловому та аматорському ягідництві, одержання екологічно чистої продукції з обмеженням внесення пестицидів, просування в більш південні регіони.
У селекції використовується, як донор комплексної стійкості до хвороб, високої врожайності, технологічності куща.
Характеризується високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, підвищеною посухостійкістю.
Кущ високий, напіврозлогий; пагони довгі, середньої товщини; китиці середні, густі, по 1-3 на рубець.
Ягоди одномірні, середньою масою 1,6 г, великі 1,8-2,2 г, опукло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, кисло-солодка (4,0-4,25 бали); містить: сухих речовин - 15,02-16,42%, цукрів - 8,64-9,24%, кислот - 2,72-3,44%, пектинів - 1,42-1,98%, фенольних з'єднань - 346,12-458,36 мг, вітаміну С -169,24-186,46 мг на 100 г сирої маси.
Дозрівають у середні сроки, практично одночасно. Ягоди можуть споживатися у свіжому виді й використовуватися на заморожування, але особливо коштовний цей сорт для готування високоякісних продуктів переробки — соків, виноматеріалів, високовітамінного, дуже густого по консистеції желе.
Перспективний для вирощування в промисловому та аматорському ягідництві, одержання екологічно чистої продукції з обмеженням внесення пестицидів, просування в більш південні регіони.
У селекції використовується, як донор комплексної стійкості до хвороб, високої врожайності, технологічності куща.