Ювілейна Копаня
Новий середньопізній сорт чорної смородини інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН, отриманий від схрещування в 1983 році сорту Новина Прикарпаття з гібридною формою С-106, що є комплексним донором стійкості до борошнистої роси, антракнозу, септоріозам, стовпчастої іржі, брунькового кліща, листової галлиці. Селекціонери К.Н.Копань, В.П.Копань.
Відрізняється високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до шкідників і хвороб, підвищеною посухостійкістю. Сорт технологічний для інтенсивної культури і комбайнового збирання врожаю. Кущ високий, напіврозлогий; пагони довгі, вище середньої товщини, гнучкі; китиці середнього розміру, густі, по 2-4 на рубець.
Ягоди великі, одномірні, середньою масою 1,7-1,9 г, більші- 3,0-3,5 г, овально-округлі, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, еластична, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин -13,72-14,46%, цукрів -10,52-11,09%, кислот- 2,56-2;94%, пектинів- 1,42-1,68%, фенолів- 328,64-456,8 мг, вітаміну С- 206,28-232,64 мг на 100 г сирої маси. Ягоди дозрівають дружно, одночасно. Споживаються у свіжому виді, придатні для заморозки, готування високоякісних продуктів техпереробки (соки, желе, виноматеріали).
У 2001 році занесений до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні», районований у Лісостепу, Степу, Поліссі.
Перспективний для інтенсивної промислової й аматорської культури у всіх зонах розвиненого ягідництва. У селекції — донор крупноплідності, комплексної олігогенної стійкості до хвороб і деяких шкідників, посухостійкості.
Відрізняється високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до шкідників і хвороб, підвищеною посухостійкістю. Сорт технологічний для інтенсивної культури і комбайнового збирання врожаю. Кущ високий, напіврозлогий; пагони довгі, вище середньої товщини, гнучкі; китиці середнього розміру, густі, по 2-4 на рубець.
Ягоди великі, одномірні, середньою масою 1,7-1,9 г, більші- 3,0-3,5 г, овально-округлі, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, еластична, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, приємного кисло-солодкого смаку (4,25-4,5 бали); містить: сухих речовин -13,72-14,46%, цукрів -10,52-11,09%, кислот- 2,56-2;94%, пектинів- 1,42-1,68%, фенолів- 328,64-456,8 мг, вітаміну С- 206,28-232,64 мг на 100 г сирої маси. Ягоди дозрівають дружно, одночасно. Споживаються у свіжому виді, придатні для заморозки, готування високоякісних продуктів техпереробки (соки, желе, виноматеріали).
У 2001 році занесений до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні», районований у Лісостепу, Степу, Поліссі.
Перспективний для інтенсивної промислової й аматорської культури у всіх зонах розвиненого ягідництва. У селекції — донор крупноплідності, комплексної олігогенної стійкості до хвороб і деяких шкідників, посухостійкості.