Амулет
Пізньоосінній/ранньозимовий сорт. Одержаний в Інституті садівництва НААН від схрещування в 1984 р. сортів Рубін та Присцилла. Селекціонери- В.П.Копань, К.М.Копань, Л.Д.Болдижева, Т.Є.Кондратенко. У 2006р. сорт включений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Лісостепу, Поліссі та Степу України.
Дерево середньоросле, швидкоростуче, з широко-конічною середньозагущеною кроною. Кут відходження основних гілок від стовбура середньогострий. Тип плодоношення змішаний: спостерігається плодоношення на верхівках однорічних торішніх пагонів, плодових прутиках, кольцівках. В плодоношення вступає на 3-4 рік після посадки в сад. Врожайність висока і регулярна: 7-8-ми річні дерева на підщепі 54-118 формують по 25-35кг плодів високої якості.
Зимостійкість в умовах Лісостепу висока, імунний до парші (ген Vf), стійкий до борошнистої роси.
Цвіте в середньопізні строки, досить дружно. Кращі запилювачі: Глостер, Пріам, Флоріна, Фрідом, Вітос, Імрус, Чемпіон.
Плоди вище середніх розмірів та великі (160-210г), одномірні, широко-округло-конічні зі слабкою ребристістю на верхівці, зеленувато-жовті з інтенсивним темно-червоним густим розмитим рум'янцем майже по всій поверхні плоду. Шкірочка середньої товщини, еластична, блискуча, без слідів оржавленості. М'якоть кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, ламка, соковита, ароматна, відмінного десертного кисло-солодкого смаку (4,5-4,8 бала).
Знімальна та споживча стиглість настають в середині вересня. Період споживання плодів - з жовтня по січень. Плоди в холодильній камері зі звичайною атмосферою зберігаються до листопада, з використанням газової камери зберігаються 3-4 місяці, не втрачаючи своїх смакових якостей. Термін дозрівання плодів дуже сильно залежить від суми позитивних температур, тому в більш південних теплих регіонах України дозрівання плодів цього сорту може проходити швидше, ніж у північних регіонах. Транспортабельність висока.
Плоди придатні для технічної переробки, виготовлення високоякісного соку, споживаються в свіжому вигляді.
Достоїнства сорту: зимостійкий, скороплідний, високоврожайний, імунний до парші, стійкий до борошнистої роси.
Недоліки: пошкоджується попелицею, осипання плодів при їх дозріванні, на окремих плодах можливі розтріскування в області плодоніжки.
Цікавий для аматорського садівництва, як технологічний сорт, що не потребує хімічного захисту від хвороб, з високою товарністю і відмінним смаком плодів.


Дерево середньоросле, швидкоростуче, з широко-конічною середньозагущеною кроною. Кут відходження основних гілок від стовбура середньогострий. Тип плодоношення змішаний: спостерігається плодоношення на верхівках однорічних торішніх пагонів, плодових прутиках, кольцівках. В плодоношення вступає на 3-4 рік після посадки в сад. Врожайність висока і регулярна: 7-8-ми річні дерева на підщепі 54-118 формують по 25-35кг плодів високої якості.
Зимостійкість в умовах Лісостепу висока, імунний до парші (ген Vf), стійкий до борошнистої роси.
Цвіте в середньопізні строки, досить дружно. Кращі запилювачі: Глостер, Пріам, Флоріна, Фрідом, Вітос, Імрус, Чемпіон.
Плоди вище середніх розмірів та великі (160-210г), одномірні, широко-округло-конічні зі слабкою ребристістю на верхівці, зеленувато-жовті з інтенсивним темно-червоним густим розмитим рум'янцем майже по всій поверхні плоду. Шкірочка середньої товщини, еластична, блискуча, без слідів оржавленості. М'якоть кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, ламка, соковита, ароматна, відмінного десертного кисло-солодкого смаку (4,5-4,8 бала).
Знімальна та споживча стиглість настають в середині вересня. Період споживання плодів - з жовтня по січень. Плоди в холодильній камері зі звичайною атмосферою зберігаються до листопада, з використанням газової камери зберігаються 3-4 місяці, не втрачаючи своїх смакових якостей. Термін дозрівання плодів дуже сильно залежить від суми позитивних температур, тому в більш південних теплих регіонах України дозрівання плодів цього сорту може проходити швидше, ніж у північних регіонах. Транспортабельність висока.
Плоди придатні для технічної переробки, виготовлення високоякісного соку, споживаються в свіжому вигляді.
Достоїнства сорту: зимостійкий, скороплідний, високоврожайний, імунний до парші, стійкий до борошнистої роси.
Недоліки: пошкоджується попелицею, осипання плодів при їх дозріванні, на окремих плодах можливі розтріскування в області плодоніжки.
Цікавий для аматорського садівництва, як технологічний сорт, що не потребує хімічного захисту від хвороб, з високою товарністю і відмінним смаком плодів.