Богемія
Сорт яблук зимового терміну дозрівання чеської селекції, клон сорту Рубін. Від вихідного сорту відрізняється більш яскравим і насиченим забарвленням.
Дерево сильноросле, з широковальною, згодом округлою схильною до загущення кроною, котру утворюють міцні гілки, що відходять від стовбура під великим гострим кутом. Плодоносить переважно на однорічних приростах і молодих кільчатках, потребує щорічної омоложуючої обрізки. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає на четвертий-пятий, на карликовій-на третій рік після садіння.
Стійкість проти морозів висока, уражуваність паршею слаба, борошнистою росою, бактеріальним опіком і гутаперчивістю середня.
Цвіте в середньоранні строки. Кращі запилювачі: Голден Делішес, Мелроуз, Чемпіон, Аскольда, Пінова.
Плоди розмірів більших за середні (150-180г), високоодномірні, округлі, жовті, з оранжево-червоним розмитим рум’янцем майже на всій поверхні, темно-червоними штрихами на його фоні та невеликою кількістю світлих опробковілих сочевичок, середньої величини та малих. М’якоть жовтувато-кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, хрустка, відмінного кисло-солодкого смаку. Шкірочка тонка, щільна, гладенька, слабо масляниста.
Знімальна зрілість настає у третій декаді вересня. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігаються 5-6 місяців. У період зберігання схильні до ураження гіркою гниллю та загаром шкірочки. Використовуються переважно свіжими.
Достоїнства сорту: висока товарність та відмінні смакові якості плодів.
Недоліки: сильнорослість дерева, помірна врожайність.
Використовується в селекції як джерело таких ознак: форма, забарвлення та відмінний смак плодів і хрустка консистенція м’якушу.
Дерево сильноросле, з широковальною, згодом округлою схильною до загущення кроною, котру утворюють міцні гілки, що відходять від стовбура під великим гострим кутом. Плодоносить переважно на однорічних приростах і молодих кільчатках, потребує щорічної омоложуючої обрізки. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає на четвертий-пятий, на карликовій-на третій рік після садіння.
Стійкість проти морозів висока, уражуваність паршею слаба, борошнистою росою, бактеріальним опіком і гутаперчивістю середня.
Цвіте в середньоранні строки. Кращі запилювачі: Голден Делішес, Мелроуз, Чемпіон, Аскольда, Пінова.
Плоди розмірів більших за середні (150-180г), високоодномірні, округлі, жовті, з оранжево-червоним розмитим рум’янцем майже на всій поверхні, темно-червоними штрихами на його фоні та невеликою кількістю світлих опробковілих сочевичок, середньої величини та малих. М’якоть жовтувато-кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, хрустка, відмінного кисло-солодкого смаку. Шкірочка тонка, щільна, гладенька, слабо масляниста.
Знімальна зрілість настає у третій декаді вересня. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігаються 5-6 місяців. У період зберігання схильні до ураження гіркою гниллю та загаром шкірочки. Використовуються переважно свіжими.
Достоїнства сорту: висока товарність та відмінні смакові якості плодів.
Недоліки: сильнорослість дерева, помірна врожайність.
Використовується в селекції як джерело таких ознак: форма, забарвлення та відмінний смак плодів і хрустка консистенція м’якушу.