Донешта (син.Боровиця, Буравиця, Шампанське)

    Старий пізньолітній український сорт народної селекції.
    Дерево сильноросле, з округлою або пласко-округлоюкроною середньої загущеності.Скелетні гілки масивні, відходять від стовбура під кутом 45—60°. Збудливість бруньок та пагоноутворювальна здатність середні. Зимостійкість висока, стійксть проти парші та борошнистої роси вище середньої, до плодової гнилі-середня.
    Цвіте в середні строки. Триплоїд. Кращі запилювачі: Папіровка, Антонівка звичайна, Пепінка золотиста, Боровинка. Самобезплідний. Плодоносить переважно на кільчатках. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає з п'ятого-шостого року після садіння. Плодоносить з різко  вираженою періодичністю, тому потребує нормування зав'язі.
    Плоди середніх та більші середніх розмірів (140—190 г), сплющеноокруглі, з п'ятьма згладженими, часто асиметричними ребрами, білувато-жовті, з дрібними зеленуватими підшкірковими цятками, зосередженими на верхівці яблуні. Шкірочка середньої товщини, гладенька, блискуча. М'якуш жовтувато-кремовий, середньої щільності, соковитий, приємного кисло-солодкого смаку.
    Знімальна й споживча стиглість настають у середині серпня. Дозрівають плоди неодночасно. Період зберігання у звичайному сховищі одинмісяць, у холодильнику — близько двох. Транспортабельність висока. Використовують свіжими, а також на виготовлення соків, виноматеріалів.
    Сорт потребує проріджуючого обрізування, омолодження плодух, знімання плодів у декілька прийомів, правильного добору сортів-запилювачів.