Канділь орловський

 Осінній сорт, одержаний від вільного запилення сіянця 1924.  

Дерево середньоросле, з округлою середньозагущеною кроною, утвореною досить міцними скелетними гілками, що відходять від стовбура під великими гострими кутами. Зимо- та морозостійкість  високі, імунний до парші, сприйнятливість до борошнистої роси, бурої плямистості і плодової гнилі низька.

Цвіте в середньопізні строки, досить тривало, з середньою інтенсивністю. Скороплідний, високоврожайний, плодоносить із слабо вираженою періодичністю.

Плоди середнього та вищого за середній розміру (130-180 г), середньоодномірні, подовженоконічні, світло- жовті,  з рожевувато- червоним рум'янцем на більшій частині поверхні, на фоні якого добре помітні бурувато-темно-червоні штрихи та дрібні сірувато-рожеві рідкі підшкіркові цяточки, а також сизий наліт. М'якоть кремова з зеленуватими прожилками, щільна, дрібнозерниста, середньої соковитості, доброго кисло-солодкого смаку. Шкірочка тонка, середньої щільності, гладенька, блискуча.

Знімальна стиглість настає в першій декаді вересня, споживча – наприкінці вересня. У холодильнику плоди зберігаються 2-3 місяці. Транспортабельність середня. Використовуються свіжими та на виробництво соків та сухофруктів.

Достоїнства сорту: імунність до парші, висока стійкість проти збудників основних грибних хвороб, скороплідність, висока врожайність, привабливий зовнішній вигляд яблук.

Недоліки: схильність дерев до оголення внутрішньої зони крони, спухання плодів ще на дереві при запізненні зі збором врожаю.