Ред Топаз

 Зимового строку дозрівання, клон сорту Топаз.

Дерево середньоросле з округлою кроною середньої загущеності. Дуже міцні скелетні гілки відходять від стовбура під середнім гострим кутом з кінцями спрямованими вгору. Збудливість бруньок низька, пагоноутворювальна здатність висока. Плодоносить переважно на кільцівках та плодушках. Зимостійкість висока, стійкість до європейського раку та плодової гнилі висока, сприйнятливість до борошнистої роси середня.

Квітує в середні терміни, дуже інтенсивно та дружно. У плодоношення на середньорослій підщепі вступає на третій рік. Плодоносить регулярно.

Плоди середнього та вище середнього розміру (120-160г), середньоодномірні, пласко-округлі, зеленувато-жовті, з бурувато-червоним розмитим рум’янцем, що вкриває більшу частину поверхні, на фоні якого добре помітні тьмяно темно-червоні штрихи та підшкіркові цяточки у невеликій кількості. М’якоть кремова, щільна, середньозерниста, дуже соковита, хрустка, доброго кисло-солодкого смаку, ароматна. Шкірочка середньої щільності, гладенька, зі слабим сизим нальотом.

Знімальна стиглість яблук настає наприкінці вересня, споживча-в листопаді. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігаються 6-7 місяців. Використовуються свіжими та на приготування компотів, пюре.

Достоїнства сорту: висока зимостійкість, імунність до 5 рас парші, добрий запилювач для сортів, імунних до цієї хвороби, скороплідність.

Недоліки: потребує проріджування зав’язі, висока пагоноутворювальна здатність.