Сапфір
Пізньозимовий сорт, виведений від схрещування в 1958 році гібридної форми 654 (Бойкен х Кальвіль сніговий) і сорту Ренет Симиренко. Селекціонери - М.М.Ніконенко, В.Я.Чупринюк.
Дерево середньоросле, з плоскоокруглою середньозагущеною кроною, в 15-річному віці на насіннєвій підщепі досягає 4—4,5 м висоти. Пагони довгі, тонкі, прямі, зеленувато-коричневі, з невеликою кількістю дрібних сірих сочевичок і помірним опушенням. Зимостійкість висока: сувору зиму 1986/87 р., коли морози досягали 31,2 °С, дерева перенесли без істотних пошкоджень. Стійкість до борошнистої роси середня, до парші - низька.
Цвіте в середньо-пізні строки. Кращі запилювачі-Айдаред, Мавка, Росавка. У пору плодоношення дерева вступають рано - на сіянцевій підщепі на 4—5-й рік після посадки в сад, на карликовій вегетативній підщепі М9 - на 2-3 рік, швидко нарощуючи товарну врожайність. Плодоносить переважно на простих та складних кільчатках і плодушках, а на карликовій підщепі – і на однорічних приростах. Дерева в молодому віці плодоносять регулярно, а в більш похилому – середньоперіодично.
Плоди на молодих деревах більші за середній розмір та великі, масою 158-245г, одномірні, кулясто-конічні або кулясто-плескаті, широкоребристі, з максимальною шириною ближче до плодоніжки, жовто-зелені, з розмитим світло-малиновим рум'янцем на сонячному боці. М’якуш білий, із зеленуватим відтінком, щільний, ніжний, дрібнозернистий, ламкий, дуже соковитий, ароматний, приємного кисло-солодкого смаку (4,3-4,6 бала). Шкірочка середньої товщини, міцна, гладенька, восковий наліт на шкірці відсутній або дуже слабкий, маслянистість незначна.
У Лісостепу України знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня – на початку жовтня. Період споживання – з лютого по березень, а при зберіганні в умовах холодильника при температурі +2-30С – до травня-червня, не втрачаючи смакових якостей. Яблука сорту Сапфір придатні для споживання у свіжому вигляді, а також для різних видів технічної переробки. Транспортабельність середня.
Достоїнства: швидкоплідність і висока врожайність дерев.
Недоліки: низька стійкість до парші.
У 2001 році занесений до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні», районований в Лісостепу та Поліссі.
Сорт може використовуватись в селекційній роботі, як носій швидкоплідності, високої щорічної врожайності, зимостійкості.
Рекомендований для інтенсивних насаджень з великою щільністю дерев.
Дерево середньоросле, з плоскоокруглою середньозагущеною кроною, в 15-річному віці на насіннєвій підщепі досягає 4—4,5 м висоти. Пагони довгі, тонкі, прямі, зеленувато-коричневі, з невеликою кількістю дрібних сірих сочевичок і помірним опушенням. Зимостійкість висока: сувору зиму 1986/87 р., коли морози досягали 31,2 °С, дерева перенесли без істотних пошкоджень. Стійкість до борошнистої роси середня, до парші - низька.
Цвіте в середньо-пізні строки. Кращі запилювачі-Айдаред, Мавка, Росавка. У пору плодоношення дерева вступають рано - на сіянцевій підщепі на 4—5-й рік після посадки в сад, на карликовій вегетативній підщепі М9 - на 2-3 рік, швидко нарощуючи товарну врожайність. Плодоносить переважно на простих та складних кільчатках і плодушках, а на карликовій підщепі – і на однорічних приростах. Дерева в молодому віці плодоносять регулярно, а в більш похилому – середньоперіодично.
Плоди на молодих деревах більші за середній розмір та великі, масою 158-245г, одномірні, кулясто-конічні або кулясто-плескаті, широкоребристі, з максимальною шириною ближче до плодоніжки, жовто-зелені, з розмитим світло-малиновим рум'янцем на сонячному боці. М’якуш білий, із зеленуватим відтінком, щільний, ніжний, дрібнозернистий, ламкий, дуже соковитий, ароматний, приємного кисло-солодкого смаку (4,3-4,6 бала). Шкірочка середньої товщини, міцна, гладенька, восковий наліт на шкірці відсутній або дуже слабкий, маслянистість незначна.
У Лісостепу України знімальна стиглість плодів настає в кінці вересня – на початку жовтня. Період споживання – з лютого по березень, а при зберіганні в умовах холодильника при температурі +2-30С – до травня-червня, не втрачаючи смакових якостей. Яблука сорту Сапфір придатні для споживання у свіжому вигляді, а також для різних видів технічної переробки. Транспортабельність середня.
Достоїнства: швидкоплідність і висока врожайність дерев.
Недоліки: низька стійкість до парші.
У 2001 році занесений до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні», районований в Лісостепу та Поліссі.
Сорт може використовуватись в селекційній роботі, як носій швидкоплідності, високої щорічної врожайності, зимостійкості.
Рекомендований для інтенсивних насаджень з великою щільністю дерев.