Топаз

       Зимовий сорт, виведений у 1984 році в Інституті експериментальної ботаніки АН Чеської республіки при схрещуванні Рубіна і Ванди.
       Дерево середньоросле з округлою кроною середньої загущеності. Дуже міцні скелетні гілки відходять від стовбура під середнім гострим кутом з кінцями спрямованими вгору. Збудливість бруньок низька, пагоноутворювальна здатність висока. Плодоносить переважно на кільцівках та плодушках. Зимостійкість висока, стійкість до європейського раку та плодової гнилі висока, сприйнятливість до борошнистої роси середня.
Квітує в середні терміни, дуже інтенсивно та дружно. Формує пилок високої якості (70-94%). Зав’язування плодів від вільного запилення становить 15-25%. Кращі запилювачі:  Ретіна, Джеймс Грів, Ревена, Дискавері, Голдстар, Райка, Рубінола, Ресі, Сатурн, Ангольд, Бребурн, Голден Делішес, Айдаред, Резиста, Рубінстеп, Едера, Флоріна, Чемпіон. Сам Топаз є добрим запилювачем для багатьох  сортів.У плодоношення на середньорослій підщепі вступає на третій рік. Плодоносить регулярно. Урожайність чотири-п’ятирічних дерев на 54-118 становить 12-17, шести-семирічних -19-22 кг.
      Плоди середнього та вище середнього розміру (120-160г), середньодномірно, пласко-округлі, зеленувато-жовті, з бурувато-червоним розмитим рум’янцем, що вкриває 50-80% поверхні, на фоні якого добре помітні тьмяно темно-червоні штрихи та підшкіркові цяточки у невеликій кількості. М’якоть кремова, щільна, середньозерниста, дуже соковита, хрустка, доброго кисло-солодкого смаку (4,6-4,7 бали), ароматна. Шкірочка середньої щільності, гладенька, зі слабим сизим нальотом.
     Знімальна стиглість яблук настає наприкінці вересня, споживча-в листопаді. Транспортабельність висока. В холодильнику зберігаються 6-7 місяців. Використовуються свіжими та на приготування компотів, пюре.
     Достоїнства сорту: висока зимостійкість, імунність до 5 рас парші, добрий запилювач для сортів, імунних до цієї хвороби, скороплідність.
     Недоліки: потребує проріджування зав’язі, висока пагоноутворювальна здатність.
     Близько десяти років проходить всебічну оцінку в насадженнях наукових установ, а також в промислових садах агрофірм і фермерських господарств у Лісостепу та Степу. В селекції використовується як донор гену Vf. Спонтанний мутант цього сорту Ред Топаз характеризується інтенсивним яскраво-червоним розмитим рум’янцем на всій поверхні плоду. Він зареєстрований в Україні в 2011 р., поширюється в садах фермерських господарств західного Лісостепу.