Женева Ерлі (син.Женева Єарлі, Ерлі Женева)

    Літній сорт яблуні американської селекції. Був виведений в 1967 році на дослідній станції в Женеві за схрещування  сортів Квінті і Джуліред.
    Дерева сильнорослі, з широкоовальною середньозагущеною кроною. Кут відходження основних гілок від стовбура прямий або близький до прямого. Зимостійкість та посухостійкість висока, стійкість проти парші низька. Сорт невибагливий до грунтів.
    Цвітуть рано, пилок високої життєздатності, добрий для запилення інших сортів, що цвітуть у цей період. Сорт самобезплідний. Кращі сорти запилювачі: Джеймс Грів, Айдаред, Олівка зольта, Амбассі, Найдаред, Дискавері, Делікатес, Целесте, Паула ред, Катерина. Дуже рано вступають в період плодоношення - перші плоди можна отримати вже через рік після садіння. Відзначаються високою продуктивністю, а також регулярністю плодоношення.
    Плоди середнього розміру (140-160 г), досить одномірні, кулясто-сплющені, зеленкувато-жовті, з яскраво-червоним розмитим рум’янцем майже по всій поверхні. М’якуш світло-кремовий, дрібнозернистий, середньої щільності, ароматний, з чудовим кисло-солодким смаком.
    Збиральна стиглість настає приблизно на 5 днів раніше, ніж у Папіровки. Плоди достигають нерівномірно, тому сорт потребує двох-трьох збирань, з першої половини до кінця липня. Споживають плоди відразу після збирання, в холодильнику їх можна зберігати 2-3 тижні.Яблука сорту Женева Ерлі широко використовують для виготовлення варення і компотів, вони придатні також для різних видів переробки: отримання соків, компотів, киселів і плодового вина, сидру, а завдяки вмісту пектину - джемів, повидла, желе. Плоди вживають в свіжому вигляді і у вигляді сухофруктів.